Nederlands Engels Duits Zweeds Zweeds Zweeds
Watersport
Compleet assortiment van producten voor nieuwbouw, reparatie en onderhoud van pleziervaartuigen.
Nieuw!
Variopox Finishing Filler T5 is een lage temperatuur uithardende twee componenten epoxy afwerkplamuur, ontwikkeld met de nieuwste beschikbare technologie. Deze witte afwerkplamuur is al toepasbaar vanaf 5 ̊C en is geschikt voor het opvullen van gaatjes en oneffenheden, ook onder de waterlijn.
Veelgestelde vragen over Variopox

Hieronder volgt een overzicht van enkele veelgestelde vragen over Variopox producten.

 

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stel dan uw vraag via e-mail.

 

Terug

Kan ik Variopox materialen drogen bij verhoogde temperatuur?

Dit is mogelijk als na het aanbrengen minimaal 30 minuten wordt gewacht. Daarna kan bij 40oC geforceerd worden gedroogd.

Hecht epoxy hars op polyester?

Alleen als de polyesterhars voldoende is uitgehard is de hechting goed. Het polyester laminaat moet daarom minstens twee tot drie weken oud zijn. Wel moet de ondergrond altijd worden geschuurd.

 

Kan epoxy materiaal worden gebruikt om polyester te repareren?

Ja. De standaard regel is dat epoxy wél op polyester kan maar polyester niet op epoxy.

 

Kan hechthout direct met Variobond worden verlijmd?

Beter is om het hechthout met één laag Variopox Injectiehars voor te behandelen, grof te schuren en daarna te verlijmen.

 

Kan polyester worden gebruikt op epoxy materiaal te repareren?

Nee. Polyester hecht slecht op een ondergrond van epoxy laminaat. Dit geldt ook voor plamuren, polyester plamuur kan nooit worden toegepast in combinatie met epoxy materialen.

 

Waarom hechten de lagen Variopox Impregneerhars niet op elkaar?

Als epoxy hars bij kamertemperatuur wordt uitgehard, zal deze na 24 uur reeds behoorlijk zijn uitgehard. Hierdoor hecht de volgende laag onvoldoende op deze ondergrond. Schuren tussen iedere laag geeft de grootste zekerheid voor een goede hechting. Als alternatief kunt u de verschillende lagen nat-in-nat aanbrengen. Wilt u niet schuren, gebruik dan een peel-ply scheurweefsel.

Waarom ontstaat een kleverig vetachtig oppervlak op de laag?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, bijvoorbeeld: de basis en harder zijn in een verkeerde verhouding gemengd of de temperatuur is te laag geweest tijdens het aanbrengen en doorharden. In het laatste geval kan het laagje verwijderd worden met een oplossing van schoonmaakazijn in leidingwater.

 

Waarom slaat op hout de laag Variopox troebel uit?

Wanneer de eerste laag epoxy op hout troebel wordt, wijst dit op een erg vochtige ondergrond. Hierdoor zal de laag ook slecht hechten. Als norm geldt dat de vochtigheid van het hout maximaal 12% mag zijn. Dit geldt voor Variopox Injectiehars, Impregneerhars en Universele hars.

 

Waarom vergeelt Variopox op een witte ondergrond?

Alle epoxy harsen vergelen. De mate van vergeling is afhankelijk van het type hars en harder.

 

Waarom wordt de laag Variopox dof?

Epoxy materialen hebben een matige buitenduurzaamheid. Onder invloed van UV stralen zal vergeling en verkrijten plaats vinden waardoor de laag dof wordt. Om dit te voorkomen kunt u Variopox overschilderen met Double Coat of Double Coat Dubbel UV

Bij welke temperatuur kan ik Variopox materialen verwerken?

Een temperatuur van tussen 15 en 25oC is vereist, tenzij uitdrukkelijk op het etiket of in het technisch informatieblad een andere temperatuur is aangegeven.

Moet ik tussen de lagen Variopox Injectiehars en Variopox Impregneerhars schuren?

Het beste is om epoxy materialen na uitharden altijd te schuren met een grove korrel voordat een nieuwe laag wordt aangebracht.

 

Waarmee kan ik het gereedschap schoonmaken?

Het gereedschap dat is gebruikt voor de verwerking van epoxy materialen kan worden schoongemaakt met Double Coat Ontvetter of aceton.

 

Waarom is de Variopox Impregneerhars zo dik?

Wanneer de temperatuur laag is, zal de viscositeit van de hars hoger zijn. Hierdoor is het materiaal moeilijker te verwerken. Zorg dat de temperatuur van materiaal en omgeving tussen de 15 en 25oC ligt.

 

Waarom wordt epoxy altijd overgeschilderd?

De weerbestendigheid van epoxy harsen is matig. Onder invloed van UV stralen zal vergeling en verkrijten plaats vinden.

 

Wat is de juiste mengverhouding van epoxy materialen?

De mengverhouding van epoxy materialen is altijd in gewichtsdelen. De mengverhoudingen staan op de etiketten of in de technische informatiebladen vermeld. Deze mengverhoudingen moeten zorgvuldig worden toegepast. Meer of minder verharder versnelt of vertraagt de doorharding niet.

 

Wat is de verwerkingstijd van epoxy materialen?

Als de basis met de harder wordt gemengd, dient deze direct verwerkt te worden. Door de warmte die in de massa ontstaat, wordt de uitharding versneld en de verwerkingstijd verkort. Giet men daarentegen het mengsel uit in een rollerbak, dan kan aanzienlijk langer met het materiaal worden gewerkt. De verwerkingstijden zijn vermeld op het etiket en in de technische informatie bladen.

 

Wat is het verschil tussen Variopox Injectiehars, Impregneerhars en Universele hars?

Variopox Injectiehars wordt als eerste laag op zuigende ondergronden toegepast en op polyester indien de gelcoat is verwijderd. Variopox Impregneerhars wordt geadviseerd wanneer met weefsels wordt versterkt en gelamineerd. Variopox Universele hars is met name geschikt bij het conserveren van hout zonder toepassing van een weefsel.

Hoe snel kan ik Variopox met Double Coat overschilderen?

Variopox Impregneerhars of Variopox Universele hars moet volledig zijn uitgehard om een goede hechting te verkrijgen wanneer met Double Coat Dubbel UV of Double Coat Karaat wordt overgeschilderd. Bij kamertemperatuur duurt dit 14 dagen. Wanneer met Double Coat in kleur wordt overgeschilderd kan dit reeds na 2 dagen. Schuur Variopox Impregneerhars en Variopox Universele hars vóórdat Double Coat, Double Coat Karaat of Double Coat Dubbel UV wordt aangebracht met korrel 180.

 

Hoe snel kan ik Variopox met IJmopox HB coating overschilderen?

Variopox Impregneerhars of Variopox Universele hars kan na 24 uur met IJmopox HB coating worden overschilderd. Schuur Variopox Impregneerhars of Variopox Universele hars vóórdat IJmopox HB coating wordt aangebracht.

 

Kan ik verschillende lagen Variopox nat-in-nat aanbrengen?

De volgende laag Variopox Impregneerhars of Variopox Universele hars kan worden aangebracht wanneer de voorgaande laag nog enigszins pikt/plakt, dit is meestal na 2 tot 4 uur. Een uitzondering is Variopox Injectiehars, wacht 24 uur voordat een volgende laag aangebracht wordt.

Wat heeft de voorkeur: droog of nat schuren?

De voorkeur gaat uit naar droog schuren. Vooral als plamuur geschuurd moet worden is het beter om droog te schuren. Het duurt immers erg lang voordat vocht uit de plamuur is verdwenen.