Nederlands Engels Duits Zweeds Zweeds Zweeds
Watersport
Compleet assortiment van producten voor nieuwbouw, reparatie en onderhoud van pleziervaartuigen.
Historie

In een bescheiden bedrijfspand, direct aan de Hollandse IJssel, werd met behulp van een diesel gestookte motor een riemschijf aangedreven. De riemschijf kon enkele verf productie machines aandrijven waarmee circa 30 kg per dag gefabriceerd kon worden. De start van de Machinale Verf- en Japanlak Fabriek "De IJssel" was hiermee in 1930 een feit. Uit natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en standolie en kleurstoffen zoals omber, oker en sienna werden de eerste verven gemaakt. Later werden ook loodwit en loodmenie toegepast.


De eerste mijlpaal was in 1940 de verbouwing van het bedrijfspand. Hierdoor kon de beschikbare capaciteit worden verdubbeld. Echter, de daarop volgende oorlogsjaren gaven een tekort aan grondstoffen. Er werd een oplossing gevonden door schoensmeer te produceren, vooral zwart. Jaren later werd men in het pand hier nog aan herinnerd.

Met de komst van synthetische bindmiddelen zoals alkydharsen moesten veel recepten omgesteld worden. Hiervoor maakte de eerste laboratorium medewerker bij De IJssel zijn opwachting. De naam wijzigde in Verf-, Lak en Chemische Producten "De IJssel" NV.

 

Het bedrijf zag een voortdurende groei van omzet en van medewerkers. Door producten te ontwikkelen voor een nieuwe bedrijfstak, de polyesterbootbouw, ontstond snel de behoefte tot uitbreiding van de productiecapaciteit. Aan het Oosteinde in Moordrecht werd daarom in 1965 een nieuw bedrijfspand gebouwd. Dit pand werd in 1970 en 1980 verbouwd en vergroot om aan de vraag van de stijgende klantenkring te blijven voldoen.

 

In 1990 werd vervolgens besloten tot de bouw van een geheel nieuw bedrijfspand op industrieterrein "'t Ambacht" te Moordrecht. De naam van het bedrijf werd gewijzigd in "De IJssel Coatings BV". Een nieuw logo gaf vorm aan de vele vernieuwingen die werden doorgevoerd.

Producten met minder oplosmiddel of geheel zonder oplosmiddel werden ontwikkeld. Kleuren worden per computer ontwikkeld, geproduceerd en gecontroleerd. Moderne productiemiddelen en methoden zorgen voor een proces dat voortdurende kwaliteitsbeheersing mogelijk maakt. Dit alles wordt uitgevoerd door een team van goed opgeleide medewerkers dat zich volledig inzet om de klanten snel de gewenste materialen te leveren, eventueel "op maat" gemaakt.

 

Gevoed door de wens tot uitbreiding van de activiteiten en verbetering van de opslag van bulkgrondstoffen en verpakkingsmaterialen werd in 2006 tot aankoop van een stuk grond van 10,000 m2 besloten op het nieuwe industrieterrein "Gouwe Park" te Moordrecht. Hier werd in 2008 gestart met de bouw van een volledig nieuw pand. De oplevering en officiële opening vond plaats in oktober 2009. Met dit nieuwe pand kan De IJssel Coatings de uitdagingen voor de toekomst aan. De opslag van grondstoffen, eindproducten en bulkopslag voldoen aan de laatste eisen en zijn volgens de laatste stand der techniek uitgevoerd. De ruime productieafdelingen, kantoren en laboratoria geven voldoende ruimte om te werken aan de producten voor de toekomst.


De IJssel Coatings BV heeft zich in 86 jaar steeds aangepast aan de vele veranderingen. De ganzenveer is vervangen door de computer, brieven zijn elektronische post, lijnolie is kunsthars en oplosmiddel verdwijnt. Alleen de goede samenwerking met alle leveranciers en klanten blijft voorop staan, waardoor geschiedenis over De IJssel Coatings geschreven zal blijven worden.