Nederlands Engels Duits Zweeds Zweeds Zweeds
Watersport
Compleet assortiment van producten voor nieuwbouw, reparatie en onderhoud van pleziervaartuigen.
Nieuw!
Variopox Finishing Filler T5 is een lage temperatuur uithardende twee componenten epoxy afwerkplamuur, ontwikkeld met de nieuwste beschikbare technologie. Deze witte afwerkplamuur is al toepasbaar vanaf 5 ̊C en is geschikt voor het opvullen van gaatjes en oneffenheden, ook onder de waterlijn.
Veelgestelde vragen over Double Coat

Hieronder volgt een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over Double Coat.

 

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stel ons dan uw vraag via e-mail!

 

Terug

Hoe verwijder ik eenvoudig een één componenten verfsysteem van een bestaand antislip profiel van een polyester boot?

Neem voldoende doeken en drenk deze in Double Coat Spuitverdunner. Leg deze circa 30 minuten op het oppervlak. De verf is daarna eenvoudig weg te borstelen.

 

Kan ik Double Coat over een antislip profiel aanbrengen?

Dit is mogelijk, behandel het antislip profiel voor met bijvoorbeeld Scotch Brite of een pannenspons. Door een bestaand antislip profiel te behandelen met Double Coat wordt dit weer glad. Het antislip effect kan worden hersteld door aan de laatste laag Double Coat Double Coat Antislip poeder toe te voegen.

Kan ik Double Coat drogen bij verhoogde temperatuur?

Dit is mogelijk als na het aanbrengen minimaal 30 minuten wordt gewacht. Daarna kan bij 40 tot 50oC geforceerd worden gedroogd. Bij hogere temperaturen kunnen luchtblaasjes in het polyester kapot springen.

Kan ik Double Coat op oude verflagen aanbrengen?

Double Coat kan op oude twee componenten verf worden aangebracht. Dit is te controleren met een doekje aceton of nagellak remover. Wordt de oude laag niet aangetast, dan kan na schuren Double Coat worden aangebracht.

 

Kan ik Double Coat direct op polyester aanbrengen?

Double Coat hecht direct op polyester, mits de ondergrond droog, schoon en vetvrij is. Voor een optimale hechting wordt geadviseerd droog te schuren en te ontvetten met Double Coat Ontvetter.

 

Kan ik meerdere lagen Double Coat zonder schuren aanbrengen?

Dit is mogelijk als de volgende laag na 24 uur maar binnen 48 uur wordt aangebracht. In alle andere gevallen moet geschuurd worden tussen de lagen.

 

Waarom hecht Double Coat slecht op polyester rond de vuldop voor dieselolie?

Het polyester is waarschijnlijk verzadigd met dieselolie. Ontvet het polyester met Double Coat Ontvetter.

Waarom ontstaan in de laag Double Coat blaasjes?

Deze blaasjes kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld: een te hoge omgevings- of ondergrondtemperatuur, microporeus polyester, door een hoge vochtigheid, door het gebruik van een verkeerde roller of een te hoge laagdikte.

 

Waarom wordt de laag Double Coat dof?

Er is een aantal oorzaken aan te geven. Meestal wordt het veroorzaakt door het inwerken van vocht voordat de laag voldoende is doorgedroogd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als aan het einde van de dag dicht bij de waterkant wordt gewerkt. Een tweede oorzaak kan zuiging van de ondergrond zijn, bijvoorbeeld een laag plamuur.

 

Wat kan de oorzaak van gele vlekken zijn?

Als na korte tij gele vlekken verschijnen in de laag Double Coat, dan kan dit veroorzaakt zijn door voorgaande lagen plamuur. Als polyester- of epoxy plamuren te snel worden overgeschilderd, kunnen restanten van dit materiaal opgenomen worden in de laag Double Coat. Omdat deze restanten niet UV stabiel zijn geeft dit gele vlekken.

 

Wat kan de oorzaak van kraters zijn?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, bijvoorbeeld: de ondergrond bevat siliconenwas of resten siliconen kit, de ondergrond is vet, de ondergrond is microporeus.

 

Wat kan ik doen als er teveel stof in de droge laag Double Coat zit?

Of het oppervlak geheel schuren en opnieuw lakken, of met erg fijn schuurpapier (korrel 800-1000) schuren en tot hoogglanzend polijsten.

Hoeveel Double Coat kan in één keer worden klaargemaakt?

Zoveel als binnen één a twee uur verwerkt kan worden. Hoe groter de massa, des te meer reactie warmte wordt ontwikkeld en des te korter de verwerkingstijd wordt. Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe korter de verwerkingstijd is.

 

Moet ik Double Coat aflakken met een blanke lak?

Dit is niet nodig. De glans van Double Coat is zeer hoog en de lak is erg sterk.

 

Waarmee kan ik het gereedschap schoonmaken?

Het gereedschap dat is gebruikt voor de verwerking van Double Coat kan worden schoongemaakt met Double Coat Kwastverdunner of Double Coat Spuitverdunner.

 

Wat is de juiste mengverhouding van Double Coat?

De mengverhouding van Double Coat is altijd in gewichtsdelen. Voor Double Coat in kleur: meng 2 gewichtsdelen Double Coat basis met 1 gewichtsdeel Double Coat verharder. Voor Double Coat Dubbel UV en Double Coat Karaat: met 3 gewichtsdelen Double Coat Dubbel UV of Karaat basis met 1 gewichtsdeel Double Coat Dubbel UV of Karaat verharder.

 

Wat is de werkwijze voor het schilderen met meerdere kleuren?

Als verschillende kleuren Double Coat moeten worden aangebracht, is het belangrijk goed afplakband te gebruiken, bijvoorbeeld Scotch Fine Line tape. Afplakband aanbrengen, lakken en daarna direct verwijderen. Op verse lak zeker 24 tot 48 uur wachten met het aanbrengen van afplakband.

 

Welke verdunning kan ik bij Double Coat gebruiken?

Gebruik uitsluitend Double Coat Kwastverdunner of Double Coat Spuitverdunner. Gebruik beslist geen thinner of verdunner van een andere leverancier.

Kan ik een was aanbrengen op Double Coat?

Voor jaarlijks onderhoud is het niet noodzakelijk om een was aan te brengen. Een waslaag kan de levensduur van de lak verlengen. Let wel op dat de was die u toepast vrij is van siliconen. Siliconen kunnen later bij overschilderen een probleem geven.

Kan ik Double Coat op het onderwater schip gebruiken?

Double Coat wordt niet geadviseerd voor het onderwater schip. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld wedstrijdschepen of speedboten die slechts kortdurend in het water liggen of direct na een wedstrijd weer uit het water worden gehaald.

Hoe snel kan ik Double Coat over een epoxy laminaat ondergrond aanbrengen?

In tegenstelling tot polyester moet epoxy laminaat volledig zijn uitgehard om een goede hechting te verkrijgen. Wordt Double Coat Dubbel UV of Double Coat Karaat aangebracht, wacht dan 14 dagen. Wordt Double Coat in kleur aangebracht, wacht dan 2 dagen. Schuur het epoxy laminaat vóórdat Double Coat wordt aangebracht.

 

Hoe snel kan ik Double Coat over een verse polyester ondergrond aanbrengen?

Wanneer bij kamertemperatuur wordt gewerkt kan reeds na 24 uur de eerste laag Double Coat worden aangebracht. Let erop dat polyester vaak een paraffine toplaag bevat of besmet kan zijn met lossingsmiddelen.

 

Hoe snel kan ik Double Coat over IJmopox ZF primer of IJmopox HB coating aanbrengen?

IJmopox ZF primer kan bij kamertemperatuur na 16 uur worden overgeschilderd met Double Coat. IJmopox HB coating kan na 8 uur worden overgeschilderd.

Bij welke temperatuur kan ik Double Coat verwerken?

Een temperatuur van tussen 15 en 25°C is gewenst om een goede vloei van Double Coat te krijgen. Zowel ondergrond als omgeving moet deze temperatuur hebben. Temperaturen boven 25oC geven een te snelle aandroging waardoor de vloei onvoldoende kan zijn.

Wat heeft de voorkeur: droog of nat schuren?

De voorkeur gaat uit naar droog schuren. Vooral als plamuur geschuurd moet worden is het beter om droog te schuren. Het duurt immers erg lang voordat vocht uit de plamuur is verdwenen.

 

Hoe kan ik schuurkrassen voorkomen in Double Coat?

Schuur tussen de laklagen steeds met één nummer fijner schuurpapier, bijvoorbeeld 280-320-400. Gebruik nooit te grof schuurpapier.